Verpleegkundige in het onderwijs

Op de Parel hebben we veel leerlingen die verpleegkundige zorg nodig hebben. Die wordt al jarenlang met veel plezier geleverd door onze verpleegkundigen Marion en Marianne. Zij hebben een duobaan zodat er altijd een verpleegkundige aanwezig is op school. Dat is nodig, want zij katheteriseren, geven sondevoeding, vernevelen, injecteren en dragen zorg voor medicatie. Zij stimuleren en begeleiden hierin ook de zelfredzaamheid van de kinderen. Verder zorgen ze voor protocollen en onderhouden contacten met ouders en andere disciplines. Buiten de vele vaste zorgmomenten gedurende de dag, is iedere dag toch weer anders.

Daarnaast zijn zij vanaf de start met veel plezier betrokken bij Team Passend Onderwijs.

“Het is een uitdaging en erg leuk om de kennis die wij hebben opgebouwd, bijvoorbeeld betreffende diabetes op school, te kunnen delen met scholen die hier een vraag over hebben.

Het puzzelen en meedenken met de schoolleiding, leerkracht en desbetreffende leerling en ouder is een leuke uitdaging. Een dag thuis heeft een ander ritme dan een schooldag, zeker als er in de schooldag gym of zwemmen staat gepland. Voor een leerling met diabetes vereist dat een specifieke aanpassing. Al op meerdere scholen heb ik mogen meedenken en een (nood) plan mogen aanbieden.”

– Marion, verpleegkundige de parel –

Hulpvragen waarbij wij onder andere betrokken zijn geweest afgelopen jaren:

  • Kunnen jullie ons uitleg geven over het gebruik van de EpiPen voor een leerling met een ernstige allergie?
  • Hoe stellen wij voor een leerling een plan op rondom zijn diabetes? Wat zijn dingen waar we als school rekening moeten houden gedurende de dag?
  • Wij hebben een leerling met een hartafwijking op school. Hoe zorgen we dat hij niet te veel fysieke inspanning op een dag levert en welke aanpassingen zijn hiervoor nodig in het dagprogramma?
  • Hoe kunnen we de noodmedicatie van onze leerling veilig bewaren? en hoe zorgen we dat iedereen weet wat hij moet doen als het nodig is?

“Iedere keer weer ervaar ik hoe uniek ieder kind en iedere situatie is.
Bij een aanvraag vanuit het Team Passend Onderwijs gaan we daarom eerst in gesprek met de school en de ouders. Welke zorg heeft deze leerling nodig en hoe kunnen we dat zo organiseren dat het kind met plezier naar school kan gaan. En op welke manier creëren we een veilige omgeving voor dit kind en alle betrokkenen op school. De afspraken die we met elkaar maken leggen we vast in een overzichtelijk plan/protocol, zodat ook iedereen op de hoogte is.”

– Marianne, verpleegkundige de Parel –

Heb jij ook een leerling op school met een chronische aandoening of ernstige allergie? Dan komen onze verpleegkundigen graag een keer met je meedenken over de aanpak of informatie binnen de school.

Neem contact met ons op via teampassendonderwijs@deparelhaarlem.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top