Fijne motoriek en schrijven

Schrijven en fijne motoriek is een onderwerp dat vaak terugkomt bij hulpvragen vanuit de scholen. Beide is van belang om goed mee te kunnen komen in de klas. Algemene informatie, tips en handige links zijn onder deze knop te vinden.

Adviesbladen:

De ontwikkeling van de fijne motoriek is een belangrijke voorwaarde voor een dynamische pengreep. Het kunnen manipuleren van kleine voorwerpen is hierbij een groot onderdeel, omdat je hiermee zowel de fijne vingerbewegingen als de tweedeling in de hand voor nodig hebt. In onze adviesbladen zijn tips te vinden hoe je dit kan stimuleren bij kinderen.

Klik om de PDF van adviesblad fijne motoriek en PDF van het adviesblad inhand manipulatie te zien.

 


De Schrijfvriend  

https://www.deschrijfvriend.nl – De Schrijfvriend staat voor goed schrijfonderwijs. Goed materiaal geeft kinderen het juiste gereedschap in handen om hun fijne motoriek te stimuleren en een leesbaar handschrift te ontwikkelen. Denk aan een timmerman met mooi teakhout. Als hij een botte zaag heeft, kan hij er niets van maken. Als wij onze kinderen goed (schrijf)onderwijs willen bieden, hebben ze hiervoor het juiste materiaal nodig: dit materiaal vind je bij De Schrijfvriend!

Naast alle producten in de webwinkel, vind je ook een informatief deel op de site. Dit deel van de site biedt achtergrondinformatie over alle ontwikkelingen op het gebied van schrijven.

 


Grippers

De meeste kinderen ontwikkelen ‘vanzelf’ een goede pengreep. En net als bij elke ontwikkeling zijn er kinderen bij wie dat vlot en vanzelf gaat en kinderen die hier meer moeite mee hebben en wat meer tijd nodig hebben. Het is belangrijk de ontwikkeling van het kind te volgen en het niet te snel tot een ‘juiste’ pengreep te dwingen, want wat je uiteindelijk wil is dat het schrijven gebeurt met kleine vingerbewegingen. Deze vingerbewegingen zijn alleen mogelijk wanneer een kind zijn pen of potlood ontspannen vasthoudt. Als we een kind te snel dwingen tot een te moeilijke pengreep, kan hier geen sprake van zijn. Wij adviseren dus niet om alle kinderen een gripper te geven. Maar voor kinderen die bijna toe zijn aan een ‘goede’ pengreep kunnen wel veel baat hebben bij een geheugensteuntje. Welke gripper je gebruikt, zal per kind verschillen.

Op http://www.grippers.nl kun je alle mogelijke grippers bestellen om een goede pengreep te stimuleren

 


Schrijfkriebels

ISBN 90-352-2621-6

Ben je opzoek naar een boek gevuld met opdrachten gericht op het oefenen van de schrijfbewegingen, dan is Schrijfkriebels van Monique Derwig zeker iets voor jou. Deze opdrachten zijn goed te gebruiken als voorbereidende oefening, maar kan zeker ook naast het leren schrijven gebruikt worden.

‘Schrijfkriebels is een praktisch boek waarin leerkrachten een leidraad vinden om kinderen ervaringen op te laten doen in het bewegen in het platte vlak. Dit boek is bedoeld voor de onderbouw van zowel regulier als speciaal basisonderwijs. Het is een voorbereiding op het schrijven om problemen te voorkomen en als schrijfremediëring. Het past dus naast en voorafgaand aan iedere schrijfmethode. Kinderen kunnen zich in hun eigen tempo de schrijfbewegingen eigen maken en deze door herhaling automatiseren. Dit heeft een positief effect op de verdere schrijfontwikkeling. Het boek bestaat uit een theorie- en praktijkgedeelte. De theorie wordt vertaald naar de praktijk aan de hand van speelse oefeningen, die in acht thema’s zijn ondergebracht. Omdat het gaat om thema’s die voor de onderbouw gebruikelijk zijn, kunnen de oefeningen gemakkelijk in het leerprogramma worden geïntegreerd. De oefeningen in het praktijkdeel zijn vooral procesgericht. Het gaat niet primair om het resultaat, maar om de bewegingservaringen van het kind.’

 


Meer weten over Team Passend Onderwijs en wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor vragen of meld gelijk een leerling aan bij ons expertise team.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top