Werken op de computer in de klas

De computer is niet meer weg te denken in het onderwijs. Niet alleen wordt steeds meer gebruik gemaakt van digitale leermiddelen, werken op de computer kan ook een uitkomst zijn voor kinderen bij wie schrijven moeizaam gaat. Regelmatig krijgen wij de vraag over het overgaan op digitaal werken met leerlingen. Hoe kan je een leerling die op een laptop werkt, toch in een werkboek laten werken? Welk toetsenbord of muis is geschikt voor een leerling?

 


Werken aan de computer

Als kinderen digitaal gaan werken in de klas is het natuurlijk allereerst van belang dat er een goede computer of laptop is om aan te werken. Veel kinderen kunnen prima uit de voeten met een ‘gewoon’ apparaat, maar soms moet het toch net even anders Bijvoorbeeld als een leerling die moeite heeft met het coördineren van de typ- of muisbewegingen.

Een eerste stap kan zijn om de instellingen van het toetsenbord of de muis op de computer zelf aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat herhaalde aanslagen pas na meerdere seconden ingezet worden. Dit voorkomt dat er een hele rits letters getypt worden wanneer een kind te lang blijft hangen op een toets. Ook de snelheid van de muis is in te stellen via het instellingenmenu van de computer, wat voor kinderen veel verschil kan maken.

Daarnaast zijn er veel aangepaste toetsenborden en muizen op de markt.  Welke geschikt zijn voor een kind is natuurlijk maatwerk, waarin wij graag adviseren.

In de webshop van stichting edupro, https://edupro.nl vind je meer dan 600 artikelen, gericht op het mogelijk maken van het werken aan de computer. Bijvoorbeeld het Clevy toetsenbord met plexiglas-raster goed, zie afbeelding hieronder. Een leerling kan zo met zijn handen op het toetsenbord blijven steunen zonder dat hij alle toetsen tussendoor per ongeluk indrukt.

 


Leren werken met de computer

Het hebben van een goede computer alleen is natuurlijk nog niet voldoende om goed digitaal te kunnen werken. Het is belangrijk dat kinderen ook leren hoe zij goed met een computer werken. Bestanden openen en weer opslaan en hoe te werken in een PDF zijn allemaal vaardigheden die kinderen nodig hebben om uiteindelijk zelfstandig te kunnen werken aan de computer. Ook het volgen van een typcursus is zeker het overwegen waard.

 


Digitaal werken in PDF werkboeken

Als een kind een geschikte computer heeft om aan te werken, is het fijn als het kan werken in dezelfde werkboeken als de rest van de klas. Dit is hoe je dat aan kunt pakken

Stap 1. Zorg dat je de werkboeken in PDF beschikbaar hebt.

Dit kan door:

  • Boeken zelf te scannen
  • Boeken aan te schaffen bij Dedicon educatief: dedicon.nl.

‘Dedicon levert school- en studieboeken in allerlei speciale vormen en maten. Zo kunnen ook leerlingen met een lees- of lichamelijke beperking alles lezen wat zij nodig hebben voor een geslaagde onderwijsloopbaan. Onze leesvormen bieden ondersteuning op verschillende manieren: kijken, luisteren en voelen. Of een combinatie daarvan.’

Tip: Wil je weten welke devices geschikt zijn voor bestanden van Dedicon? Kijk dan op de website van Dedicon:  https://educatief.dedicon.nl/

Klik in de bovenbalk op klantenservice, daarna links op het groene vakje van productkeuzehulp. Hier kan je meteen zien wat wel en niet kan op welk apparaat en besturingssysteem.

Stap 2. Download een app die het werken in PDF mogelijk maakt.

Bijvoorbeeld: https://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer De gratis versie is goed genoeg om mee te werken, de pro versie (betaald) is niet nodig.

Stap 3. Zorg dat PDF-bestanden automatisch geopend worden in PDF-Xchange viewer.

Hierbij stapsgewijs hoe je dit op een Windows computer kan instellen. Ga naar de instellingen van je computer en klik op Apps.

Ga via ‘Standaard-apps’ naar ‘Standaard-apps per bestandstype kiezen:

Kies bij ‘.pdf’ voor PDF-XChange Viewer’

Nu openen alle PDF-bestanden zo dat ze bewerkt kunnen worden, de leerling klikt het boek aan en kan hierin werken.  Na het werken hoef je het bestand alleen opslaan te slaan. De volgende keer ziet de leerling dan waar hij is gebleven.

Tip: In de werkbalk is vooral de typemachine en het lijnen trekken van belang voor de leerling. Laat goed zien waar dit zit.

 


Meer weten over Team Passend Onderwijs en wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor vragen of meld gelijk een leerling aan bij ons expertise team.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top