Houding & Alertheid

Een goede zithouding is van belang voor in de klas, maar niet alle kinderen kunnen een goede houding volhouden gedurende de dag of hebben moeite met stilzitten. Hoe kan je deze zithouding verbeteren en daarmee ook de alertheid van de kinderen optimaliseren? Onder deze knop vind je hier handige links en tips over.

 


Peereboom aangepast meubilair

‘Ieder kind is uniek, daarom kijken wij altijd naar de individuele situatie en passen daar ons meubilair op aan. En natuurlijk op zo’n manier dat het zoveel mogelijk hetzelfde is als in de klas. Dat kunnen wij doen omdat wij het grootste assortiment van eigen producten hebben. Wat voor aanpassing ook nodig is, wij kunnen het makkelijk realiseren in onze Nederlandse fabriek.’  –  Peereboom

Het meubilair van Peereboom wordt regelmatig aangevraagd in het regulier onderwijs, bijvoorbeeld wanneer een leerling moeite heeft om een goede houding gedurende de dag vol te houden en hiervoor meer ondersteuning nodig heeft. Op de website van Peereboom is een duidelijk stappenplan te vinden hoe je deze aanvraag kan doen via het UWV: Aanvragen aangepast schoolmeubilair – Peereboom

Heb je twijfels over de zithouding van een kind en denk je hierbij aan aangepast meubilair, neem contact met ons op, zodat we met jullie mee kunnen denken.

 


Peter de Beenmeter

Peter de Beenmeter is een hulpmiddel bedoeld voor kinderen en leerkrachten op de basisschool waarmee de lengte van het onderbeen en bovenbeen gemeten kan worden. Het advies voor de best passende stoelzittinghoogte is door de schaalverdeling op het meetlint direct en eenvoudig af te lezen.

Schoolmeubilair is volgens de meest recente norm voor schoolmeubilair beschikbaar in 7 verschillende hoogtematen en deze maten zijn kleur-gecodeerd. Naast het meetlint Peter de Beenmeter, zijn er meer hulpmiddelen voor het juist aanmeten van schoolmeubilair waaronder een kleurcoderingsstickers voor ouder schoolmeubilair dat nog niet kleur-gecodeerd is, diverse meetbladen voor leerkracht en leerling en een digitale rekenmodule voor ondersteuning van het logistieke proces.

Peter de Beenmeter is een vernieuwde en verbeterde versie van de oorspronkelijke ‘Peter de Onderbeenmeter’. Peter de Onderbeenmeter en het bijbehorende instructieboekje ‘Schoolmeubilair, hoe zit dat?’ werden in 2006 gepubliceerd en kwamen voort uit een samenwerkingsverband tussen de NVS (Nederlandse Vereniging Schoolmeubelfabrikanten, inmiddels opgeheven), NEN (Nederlands Normalisatie Instituut) en TU Delft in de vorm van een afstudeerproject. Peter de Beenmeter is gratis te downloaden van https://www.schoolergonomie.nl/downloads/

 


Senso-Care

Senso-care biedt een groot aanbod aan senso-motorisch oefenmateriaal, hulpmiddelen en speelgoed. Waaronder ook verschillende typen wiebelkussens en –krukken. https://senso-care.nl

Ook is hier leuk materiaal te vinden voor kinderen die graag overal mee willen friemelen, denk bijvoorbeeld aan een knijpbal, tangles of putty.

Wanneer je dit materiaal wilt inzetten is het belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken met de leerling en goed te evalueren wat het effect is. Daarnaast kan je ons altijd vragen om mee te denken over dit soort materialen en of dit toepasselijk kan zijn voor de leerling.

 


Tafelreminders voor een goede zithouding

Door een afbeelding van een goede zithouding op de tafel te plakken, heeft de leerling een geheugensteuntje. Kies een plaatje dat van toepassing is op het kind, kopieer deze en laat deze eventueel inkleuren. Plak deze vervolgens in de bovenhoek van de tafel waar het kind aan werkt.

In onderstaand PDF vind je een paar voorbeelden. Maar je kan natuurlijk ook samen met het kind opzoek gaan naar een passend plaatje.

 


Meer weten over Team Passend Onderwijs en wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor vragen of meld gelijk een leerling aan bij ons expertise team.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top