Boekenplank

Wiebelen en friemelen – in de klas

ISBN 9789492525567

Het boek Wiebelen en friemelen in de klas van Monique Thoonsen en Carmen Lamp is een aanrader wanneer je meer informatie wilt over de prikkelverwerking. Naast duidelijke uitleg, helpt dit boek je om met een andere bril naar leerlingen te kijken en bevat dit boek ook gelijk praktische tips.

‘Iedere leraar kent ze wel: leerlingen die altijd met hun stoel zitten te wippen of zich het liefst de hele dag verschuilen in hun capuchon. Het lijkt alsof deze leerlingen niet betrokken zijn bij de les en totaal niet opletten. Lastig gedrag, zou je denken, maar in werkelijkheid zetten deze leerlingen allerlei trucs in om juist wél bij de les te kunnen blijven. Ze zijn zintuiglijk onder- of overprikkeld en proberen hun balans te herstellen. Met dit boek wordt duidelijk hoe nuttig het is om te wiebelen en friemelen in de klas! Op heldere wijze wordt uitgelegd hoe zintuiglijke prikkelverwerking verloopt, zowel bij de leerlingen als de leraar zelf. Leraren leren op een andere manier naar leerlingen kijken: door een zogenaamde ZiP-bril. Met deze bril op zien zij de afwijkende prikkelverwerking en kunnen daar snel, eenvoudig en met meer begrip op reageren. Zonder gebruik te maken van een diagnose, medicijnen of therapie. Dit boek is vooral heel praktisch. Er zijn veel (didactische) tips die het klaslokaal en de les zintuigen-vriendelijk maken en zo het leerrendement voor alle leerlingen verhogen.’

 

 


Gedrag en emotie bij kinderen met Cerebrale Parese

ISBN 978-90-79604-135

In dit boek Gedrag en emotie bij kinderen met Cerebrale Parese geschreven door Tinka Bröring-Starre wordt ingegaan op de aard, de oorzaken en de mogelijke oplossingen van de emotionele- en gedragsproblemen bij kinderen met CP. Dit boek is geschreven voor ouders van een kind met CP, maar ook voor leerkrachten van kinderen met CP en professionals die kinderen met CP behandelen.

Cerebrale Parese (CP) is een aandoening die regelmatig en in grote verscheidenheid voorkomt. Kinderen met CP verschillen van elkaar in ernst en aard. Daarnaast is er een grote variatie in bijkomende problemen. CP is daarmee een complexe en veelomvattende aandoening die grote gevolgen heeft voor het dagelijks leven van het kind zelf, ouders, broers en zusjes en de omgeving.

Over gedragsproblemen bij kinderen met CP is nog relatief weinig bekend. Nog minder over specifieke gedragsproblemen bij de verschillende typen CP. In dit boek is daarom aandacht besteed aan emotionele-en gedragsproblemen bij kinderen met CP. Niet alleen om inzicht te krijgen in welke problemen zich voordoen, maar vooral ook om bij iedereen die met CP te maken heeft bewustzijn te creëren voor het feit dat er bij kinderen met CP een grotere kans bestaat op het ontwikkelen van emotionele- en gedragsproblemen dan bij kinderen zonder CP. Weten dat problemen in gedrag en emotie aan de orde kunnen zijn, maakt niet dat ze direct kunnen worden opgelost. Het kan echter wel zorgen voor meer begrip voor de problemen die worden ervaren en voor een andere kijk op gedrag en emotie bij deze kinderen. We hopen dat dit boek je verder op weg helpt!

 

 


Krukken geen bezwaar (een praktijkboek)

ISBN 90-805316-1-8

In het boek Krukken geen bezwaar van Michiel Krop en Robin Groeneveld worden allemaal praktijklessen beschreven voor leerlingen met een motorische beperking en langdurig zieke leerlingen in het regulier bewegingsonderwijs.

Dit boek is een aanrader voor gymleerkrachten in het regulier onderwijs!

 

 


Alles wat je moet weten over eten – Als je kind Cerebrale Parese heeft

ISBN: 9789079604128

In het boek Alles wat je moet weten over eten van Isabel Timmers en Marike Willems-Op het Veld wordt meer informatie gegeven over het eten en drinken bij kinderen met Cerebrale Parese (CP). Naast dat uitleg wordt gegeven waar je op moet letten zodat je kind alle nodige voedingstoffen binnen krijgt, wordt er ook aandacht besteedt aan het meehelpen in de keuken en hoe je het samen aan tafel het beste vorm kan geven. Dit boek is geschreven voor ouders, maar is ook zeker voor leerkrachten informatief.

Eten is voor ons allemaal van levensbelang. Maar wat als eten en drinken voor jouw kind niet zo eenvoudig of vanzelfsprekend is? Als je kind zich voortdurend verslikt, misschien te weinig eten binnen krijgt of eindeloos doet over één hap? Al deze situaties kunnen zich voordoen als je kind cerebrale parese heeft. In dit boek vind je feitelijke informatie, ervaringsverhalen van ouders, en uiteraard belangrijke tips van artsen, diëtisten en logopedisten. Om je op weg te helpen in de zoektocht naar ‘alles wat je moet weten over eten en drinken als je kind CP heeft’. Inclusief informatie over sondevoeding en blended diet.’

 

 


Mijn CP paspoort- Een doeboek voor kinderen met cerebrale parese

Dit Doe-boek: Mijn CP paspoort van Leen de Coensel en Rocio del Moral is uitgegeven in opdracht van BOSK, vereniging van mensen met cerebrale parese. cp.nederland

Cerebrale parese, wat is dat precies? Welke vormen van spasticiteit zijn er? Waarom heb ik CP? Dit doeboek is speciaal voor kinderen met CP geschreven. Duidelijke tekeningen leggen uit wat cerebrale parese inhoudt. Met vragen en puzzeltjes ontdekt je kind zelf waar hij goed in is en wat hij moeilijk vindt. Met foto’s, plaatjes, tekeningen en stickers maakt je kind er zijn eigen boek van. Voor kinderen van 9 jaar en ouder.

 


Meer weten over Team Passend Onderwijs en wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op voor vragen of meld gelijk een leerling aan bij ons expertise team.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top